شواهد و قرائن مالیاتی انواع مختلفی دارد که بازرسین امور مالیاتی انها را از مودیان درخواست کرده و بر اساس بررسی آنها مالیات تعیین می کنند.
1- قرائن مالیاتی : خرید سالانه
میزان خریدی که هر موسسه سازمان یا شرکت و یا بنگاه اقتصادی در طول سال انجام می دهد جزو قرائن مالیاتی بوده و توسط بازرسان اداره امور مالیات بررسی می گردد . خرید سالانه می تواند هر گونه خریدی اعم از مواد اولیه ، دستگاه ، امور رفاهی و غیره باشد که مودیان حتما باید همه اسناد ان را حفظ کنند.
2- قرائن مالیاتی : فروش سالانه
هر گونه فروش محصول ، خدمات و غیره در یک بنگاه اقتصادی به عنوان قرائن مالیاتی محسوب شده و بازرسان اداره مالیات اسناد مربوط به آنها را مورد بررسی قرار داده و بر اساس آن مالیات تعیین می کنند.
نکته : قرائن مالیاتی علاوه بر خرید سالانه و فروش سالانه می تواند شامل درآمد ناویژه ، میزان تولید در کارخانجات ، ارزش حق واگذاری محل کسب ، مبالغ پرداخت شده به عنوان حق الزحمه و حق التحریر به دفاتر اسناد رسمی و موارد دیگری که به نظر و تشخیص بازرسان مالیاتی بستگی دارد.
ضرایب مالیاتی یکسری ارقام به صورت درصد هستند که در تعیین مالیات علی الراس در نرخ های تعیین شده برای مالیات بر درامد اعمال میشوند .
تعیین ضرایب مالیاتی باید از طریق ارگان های ذیربط به صورت سالانه مورد محاسبه قرار گرفته و به سازمان ها ، ارگان ها و اشخاص حقیقی و حقوقی به صورت رسمی ابلاغ گردد تا قابلیت اجرا داشته باشد .
ضرایب مالیاتی توسط یک کمیسیون با حضور نمایندگان بانک مرکزی و نمایندگان سازمان امور مالیاتی ، نماینده شورای اصناف ، نماینده نظام پزشکی و نماینده اتاق بازرگانی و صنایع و معادن تعیین می شود و این ضرایب بر اساس اوضاع اقتصادی کشور و نظر جمعی این نمایندگان به صورت سالانه تصویب و به رسما به افراد و ارگان های ذیربط ابلاغ می گردد.
نکته : گاهی ممکن است یک شغلی به دلایل مختلف در جدول ضرایب مالیاتی قید نشده و برای ان ضریبی در نظر گرفته نشده باشد در این موارد برای تعیین ضریب مالیاتی ان از شغل های مشابه استفاده میشود .